Arbeidsmiljø på skolene

Skolene skal følge reglene i HMS-lovgivingen og etablere internkontroll for arbeidstakerne. Tilsynsmyndighet er Arbeidstilsynet.

For elevene gjelder kommunehelsetjenesteloven med forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler. Tilsynsmyndighet er helsetjenesten i kommunen.

Dette deler HMS-arbeidet i skolene i to: noe for de ansatte og noe for elevene.

Arbeidstilsynet har nå gjennomført tilsyn på 418 skoler – se link til rapport: Skolesektoren for dårlig til å forebygge sykefravær

Sentrale punkter – sitat:

  • En av tre besøkte skoler mangler rutiner som kartlegger og risikovurderer utfordringer knyttet til mellommenneskelige forhold og hvordan arbeidet er organisert og tilrettelagt.
  • En av tre besøkte skoler mangler skiftlige rutiner for å melde fra om og håndtere uønskede hendelser. Det viser seg også at ansatte i skolene i flere tilfeller har manglende kjennskap til bruken av disse systemene.
  • Halvparten av de besøkte skolene mangler rutiner for å håndtere eventuelle konflikter, klager fra elever og foreldre, vold, trusler og omstillinger.

Dette er ikke lett. Skolene må være  de mest dynamiske arbeidsplassene som finnes. Her skifter alt hele tiden – nye elever, lokaler, omstillingskrav, press utenfra, interne spenninger og konflikter. Her har man farefulle gymnastikktimer, håndarbeid, turer – listen er lang.

I utlandet har vi hatt dramatiske terrorlignende situasjoner. Meget vanskelige situasjoner kan lett forekomme her også.

Her bør skolene samarbeide om grunnsystemer da godt HMS-arbeid i skolene er svært ressurskrevende.

Se hele statusrapporten her.

Samarbeid må til. Det ville også være best om Arbeidstilsynet fikk ansvaret for elevene under HMS-lovgivingen! Da får man et helhetlig system.

Dette er et meget krevende felt – er ressursene tilstrekkelige: Har man folk til dette? Har helsetjenesten i kommunene HMS-kompetanse – idet hele tatt?

Leave a Reply