Archive for the ‘forskrifter’ Category

Arbeidsmiljø på skolene

onsdag, februar 17th, 2010

Skolene skal følge reglene i HMS-lovgivingen og etablere internkontroll for arbeidstakerne. Tilsynsmyndighet er Arbeidstilsynet.

For elevene gjelder kommunehelsetjenesteloven med forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler. Tilsynsmyndighet er helsetjenesten i kommunen.

Dette deler HMS-arbeidet i skolene i to: noe for de ansatte og noe for elevene.

Arbeidstilsynet har nå gjennomført tilsyn på 418 skoler – se link til rapport: Skolesektoren for dårlig til å forebygge sykefravær

Sentrale punkter – sitat:

  • En av tre besøkte skoler mangler rutiner som kartlegger og risikovurderer utfordringer knyttet til mellommenneskelige forhold og hvordan arbeidet er organisert og tilrettelagt.
  • En av tre besøkte skoler mangler skiftlige rutiner for å melde fra om og håndtere uønskede hendelser. Det viser seg også at ansatte i skolene i flere tilfeller har manglende kjennskap til bruken av disse systemene.
  • Halvparten av de besøkte skolene mangler rutiner for å håndtere eventuelle konflikter, klager fra elever og foreldre, vold, trusler og omstillinger.

Dette er ikke lett. Skolene må være  de mest dynamiske arbeidsplassene som finnes. Her skifter alt hele tiden – nye elever, lokaler, omstillingskrav, press utenfra, interne spenninger og konflikter. Her har man farefulle gymnastikktimer, håndarbeid, turer – listen er lang.

I utlandet har vi hatt dramatiske terrorlignende situasjoner. Meget vanskelige situasjoner kan lett forekomme her også.

Her bør skolene samarbeide om grunnsystemer da godt HMS-arbeid i skolene er svært ressurskrevende.

Se hele statusrapporten her.

Samarbeid må til. Det ville også være best om Arbeidstilsynet fikk ansvaret for elevene under HMS-lovgivingen! Da får man et helhetlig system.

Dette er et meget krevende felt – er ressursene tilstrekkelige: Har man folk til dette? Har helsetjenesten i kommunene HMS-kompetanse – idet hele tatt?

Basis HMS – bedriften din SKAL GJØRE dette:

mandag, januar 18th, 2010

Starten på HMS arbeidet er her – bedriften din skal dette:

Internkontroll innebærer at virksomheten skal: Dokumentasjon
1. sørge for at de lover og forskrifter i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen som gjelder for virksomheten er tilgjengelig, og ha oversikt over de krav som er av særlig viktighet for virksomheten -
2. sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskaper og ferdigheter i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, herunder informasjon om endringer -
3. sørge for at arbeidstakerne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes -
4. fastsette mål for helse, miljø og sikkerhet må dokumenteres skriftlig
5. ha oversikt over virksomhetens organisasjon, herunder hvordan ansvar, oppgaver og myndighet for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er fordelt må dokumenteres skriftlig
6. kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risiko, samt utarbeide tilhørende planer og tiltak for å redusere risikoforholdene må dokumenteres skriftlig
7. iverksette rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av krav fastsatt i eller i medhold av helse-, miljø- og sikkerhets- lovgivningen må dokumenteres skriftlig
8. foreta systematisk overvåkning og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt må dokumenteres skriftlig

For å summere opp (grønt betyr skriftlig):

  1. Samle alle lover og forskrifter  - finn viktige krav
  2. Driv opplæring, gi informasjon
  3. Skap deltakelse
  4. Lag mål
  5. Sørg for eierskap til HMS arbeidet
  6. Få fram utfordringene, legg til rette
  7. Tiltak!
  8. Følg opp – bli fornøyd

Det er krevende å holde HMS arbeid i gang over tid. Ta utfordringen – dere vil få godt betalt.

Bedriftshelsetjeneste fra 2010

tirsdag, januar 12th, 2010

Det er innført en ny ordning for bedriftshelsetjenester fra 2010. http://www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=102478

Det foreligger en liste over bedriftstyper som skal ha bedriftshelsetjeneste – med utvidelser. Bedriftshelsetjenester skal nå være godkjente av Arbeidstilsynet.

Bedriftshelsetjenesten skal mer utstrakt og bevisst brukes i forbindelse med vurdering av risikoforhold i arbeidsmiljøet.

Her er mange forhold som ofte ikke vurderes – alt som er nevnt i AML og forskrifter, veiledninger: Planlegging av nye arbeidslokaler, omorganiseringer, nye stillinger for enkelte, utforming av arbeidsplasser, psykosiale og fysiske forhold, kjemi, biologi, helse – det er mange steder mye å ta fatt i.

Har bedriften gjennomført og dokumentert en ajourført risikovurdering? Det kan være en god start.

Jobb-påført helsesvekkelse er ikke akseptabelt.