Archive for april, 2010

Gradert/aktiv sykemelding

torsdag, april 15th, 2010

Det bør være mulig å jobbe når du har helseproblemer og har lyst og evne til å jobbe. Tilretteleggingsordninger bør anvendes på alle arbeidsplasser – og i dag har vi gradert sykemelding og aktiv sykemelding hvor NAV er en viktig partner i arbeidet.  Se link NAV Aktiv sykemelding og Gradert Sykemelding

Bedrifter vil naturlig følge de ordninger som er etablert, spesielt i forhold til økonomi og støtteordninger. Samtidig er det viktig å vise at man bidrar til en positiv utvikling på området ved å åpne for dialog med ansatte, deres organisasjoner og tilsvarende for bedriftene. Her kan det være mye å spare, samt at man oppnå gode langtidseffekter i forhold til å holde syke personer i kontakt med arbeidslivet.

Noen bedrifter har innført egne ordninger som har gitt gode resultater. Mandal kommune har en forsøksordning hvor man kan levere egenmelding 365 dager i året. Sykefraværet er redusert litt. Dette er et prosjekt basert på tillit, og er satt i gang etter tillatelse fra K og R. departementet og i samarbeid med NAV og fastlegene i kommunen.

Andre bedrifter bør også drive selvstendig tenking på dette området – det kan gi fordeler av mange slag: tillit, god arbeidsmoral, lettere rekrutteringsarbeid, bygge omdømme og kanskje mer penger på bunnlinja?

Start et prosjekt – tenk igjennom situasjonen hos dere. NAV hjelper sikkert til!

Dødsfall på jobb

mandag, april 12th, 2010

Å dø på jobb burde være tilnærmet umulig. Alt om sikkerhet for liv burde være drillet slik at det sitter i “sjela” på de ansatte.

Ekspertene retter nå blikket mot dødsfall i arbeidslivet og mener det dreier seg om minst 80 drepte pr. år i arbeidsulykker. Registrering er ufullstendig og ikke samkjørt.

Ekspertene finnes i Legeforeningen, Arbeidstilsynet, Statens Arbeidsmiljøinstitutt og Folkehelseinstituttet.

Ulykkene finnes som landbaserte ulykker, i skipsfart, fiske, luftfart og på sokkelen.

Bedriftene må gjøre sitt gjennom HMS arbeidet, og myndighetene må gjøre sitt for at mørketall tas bort.

Myndigheter av forskjellig slag har delansvar, og koordinering bør skje fra ansvarlig departement til en aktør. Statistisk Sentralbyrå burde sette dette sammen til en helhet og ha oppfølging av tallene.

De faglige delene må gås igjennom – med rapporteringsplikt og oppfølging til SSB.

Og konkrete saker må følges opp av politimyndighet. Et dødsfall er en alvorlig hendelse og omstendigheter må etterforskes og oppklares, evt påtales, slik at det aldri skjer igjen.

Nå som før : Dødsrisiko er totalt uakseptabelt, all dødsrisiko må vises i risikoanalyse i en bedrift, tiltak mot fjerning av dødsrisiko må være absolutte! Hvis det finnes dødsrisiko skal den fjernes.