Archive for februar, 2010

Du blir syk av å jobbe

onsdag, februar 17th, 2010

En doktoravhandling ved Universitet i Oslo sier at 60% har helseproblemer som helt eller delvis skyldes jobben: Muskel-, -skjelett-smerter i nakke, skulder og korsrygg. En tredel blir syke av dette, får diagnose og blir sykemeldt. Noen har måttet skaffe seg ny jobb pga. smertene.

En rekke faktorer spiller inn: kjønn, sosial status, kompetanse og opplæring, totalbelastning i hjemmet, antall barn hjemme.

Løsningen: Tilrettelegging av arbeidet for den som er syk.

Er det noen arbeidsplasser som klarer å følge opp dette over tid? Hvilket ambisjonsnivå skal man ha?

Se doktorgrad v/Ingrid Sivesind Mehlum: Work related health problems in the population. Impact of working conditions on health and on social inequalities in musculoskeletal pain among Oslo citizens aged 30-45 years. Universitetet i Oslo

Arbeidsmiljø på skolene

onsdag, februar 17th, 2010

Skolene skal følge reglene i HMS-lovgivingen og etablere internkontroll for arbeidstakerne. Tilsynsmyndighet er Arbeidstilsynet.

For elevene gjelder kommunehelsetjenesteloven med forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler. Tilsynsmyndighet er helsetjenesten i kommunen.

Dette deler HMS-arbeidet i skolene i to: noe for de ansatte og noe for elevene.

Arbeidstilsynet har nå gjennomført tilsyn på 418 skoler – se link til rapport: Skolesektoren for dårlig til å forebygge sykefravær

Sentrale punkter – sitat:

  • En av tre besøkte skoler mangler rutiner som kartlegger og risikovurderer utfordringer knyttet til mellommenneskelige forhold og hvordan arbeidet er organisert og tilrettelagt.
  • En av tre besøkte skoler mangler skiftlige rutiner for å melde fra om og håndtere uønskede hendelser. Det viser seg også at ansatte i skolene i flere tilfeller har manglende kjennskap til bruken av disse systemene.
  • Halvparten av de besøkte skolene mangler rutiner for å håndtere eventuelle konflikter, klager fra elever og foreldre, vold, trusler og omstillinger.

Dette er ikke lett. Skolene må være  de mest dynamiske arbeidsplassene som finnes. Her skifter alt hele tiden – nye elever, lokaler, omstillingskrav, press utenfra, interne spenninger og konflikter. Her har man farefulle gymnastikktimer, håndarbeid, turer – listen er lang.

I utlandet har vi hatt dramatiske terrorlignende situasjoner. Meget vanskelige situasjoner kan lett forekomme her også.

Her bør skolene samarbeide om grunnsystemer da godt HMS-arbeid i skolene er svært ressurskrevende.

Se hele statusrapporten her.

Samarbeid må til. Det ville også være best om Arbeidstilsynet fikk ansvaret for elevene under HMS-lovgivingen! Da får man et helhetlig system.

Dette er et meget krevende felt – er ressursene tilstrekkelige: Har man folk til dette? Har helsetjenesten i kommunene HMS-kompetanse – idet hele tatt?

Min fiende og venn PC-en

onsdag, februar 17th, 2010

PC arbeid er farefullt.

PC  er i dag hoved-redskapet på kontor. Det begynner å vise seg at PC-bruk må tenkes igjennom og bevisstgjøres.

Mange er flinke og bruker tilgjengelig utstyr og kunnskap: Pauser, øvelser, heve-senkepulter, spesialmus, utvikle rutiner, få noen til å se på sittestillingen din, passe vinkelen på skjermen, høyden på bord og stol, lysforhold, delta i pausegymnastikk, trening i arbeidstiden… suppler med flere momenter ut fra egne erfaringer.

Andre blir så ivrige at de glemmer alt. Dag etter dag sitter de og jobber intenst – helt til det låser seg. Pass på . Før var det ensformig arbeid i industrien som var problemet – nå er det PCen som trøbler for mange av oss.

Få det med i risikokartleggingen for arbeidsplassene. Lag en tilpasset sjekkliste for alle. Følg opp!

Se STAMIs nettside:  Kontorarbeid med PC og nakke-/skuldersmerter