Archive for the ‘Politikk’ Category

Gradert/aktiv sykemelding

torsdag, april 15th, 2010

Det bør være mulig å jobbe når du har helseproblemer og har lyst og evne til å jobbe. Tilretteleggingsordninger bør anvendes på alle arbeidsplasser – og i dag har vi gradert sykemelding og aktiv sykemelding hvor NAV er en viktig partner i arbeidet.  Se link NAV Aktiv sykemelding og Gradert Sykemelding

Bedrifter vil naturlig følge de ordninger som er etablert, spesielt i forhold til økonomi og støtteordninger. Samtidig er det viktig å vise at man bidrar til en positiv utvikling på området ved å åpne for dialog med ansatte, deres organisasjoner og tilsvarende for bedriftene. Her kan det være mye å spare, samt at man oppnå gode langtidseffekter i forhold til å holde syke personer i kontakt med arbeidslivet.

Noen bedrifter har innført egne ordninger som har gitt gode resultater. Mandal kommune har en forsøksordning hvor man kan levere egenmelding 365 dager i året. Sykefraværet er redusert litt. Dette er et prosjekt basert på tillit, og er satt i gang etter tillatelse fra K og R. departementet og i samarbeid med NAV og fastlegene i kommunen.

Andre bedrifter bør også drive selvstendig tenking på dette området – det kan gi fordeler av mange slag: tillit, god arbeidsmoral, lettere rekrutteringsarbeid, bygge omdømme og kanskje mer penger på bunnlinja?

Start et prosjekt – tenk igjennom situasjonen hos dere. NAV hjelper sikkert til!

Er vi umoralske ved å være så mye borte?

torsdag, januar 14th, 2010

Sykefraværet er høyt og vi må redusere utbetalingene. Enten må  vi bli friskere så vi kan møte på jobben eller så må vi betale noe av dette selv. Høres enkelt ut.

Dogmene sier at ved høy sysselsetting av eldre og kvinner får vi høyt fravær. Fagforeningene og Departementene mener dette er sant. Forskeren Røed sier det ikke er sant – det gir tvertimot lavere fravær. Han har analysert 3.7 millioner tilfelle av sykepenger.

Hvis Røed har rett så er vi ikke borte fordi vi er gamle, er kvinner (de har et litt høyere sykefravæer enn menn), men av en annen årsak.

Enkelt spørsmål: utnytter vi (menna!) systemet med lønn under fravær? Er det der problemet ligger? Er det umoralsk å utnytte et gitt system fullt ut? Tør vi ikke ta debatten om hva årsakene er?

Det blir spennende å se hva som videre følger. Hvem skal betale? Kan økonomiske incitamenter løse dette?

Hvorfor ikke bedre arbeidet med HMS så vi får et akseptabelt fravær? Skap et glitrende arbeidsmiljø med supermotiverte medarbeidere!

Politikk og sykemelding

tirsdag, januar 12th, 2010

Regjeringen har startet et løp for å redusere de offentlige utgifter til sykelønnsordningen. Sykefraværet i Norge er dobbelt så høyt som i sammenlignbare land. Uføreutgiftene og helseutgiftene er også svært høye. Dette gir problemer i forhold til andre oppgaver som skal løses og utgiftene må ned.

Vi får full lønn ved sykdom i den perioden det gjelder. Arbeidsgiver betaler kort-tidssykefraværet, staten betaler resten. Det er derfor langtids-sykefraværet som er Statens problem. Resten er en sak mellom ansatte og bedriften.

Skal det statlig betalte sykefraværet reduseres kan man la personer trekkes i lønn eller la bedrifter dekke mer enn nå. Da lar man sykefraværet være som nå, men staten betaler mindre enn i dag. Organisasjonene vil motsette seg dette.

Alternativt kan man faktisk redusere sykefraværet slik at folk er mer på jobb. Redusert kortidsfravær tjener bedriften på, og klarer man å få redusert langtidsfraværet blir det en vinn-vinn situasjon som alle tjener på.

Det finnes mye data for sykefraværet – vi vet hvor skoen trykker. Folk oppfører seg også i økende grad slik at regelverket utnyttes så langt mulig. Legers praksis i forhold til sykemelding er ikke homogen. Sykefravær smitter.

Forhandlinger mellom regjeringen og organisasjonene starter nå. Blir ordningene for stramme gir det kanskje effekter som en ikke hadde tenkt seg.

Det primære bør være godt HMS-arbeid i bedriftene slik at den enkelte bedrift har kontroll med sitt sykefravær. Det finnes mye god kunnskap om hvordan det skal gjøres, så bare sett i gang.