Archive for the ‘Ukategorisert’ Category

Vi vet ingenting – jo jamen gjør vi det

tirsdag, februar 1st, 2011

Ingen forskning om arbeidsmiljø virker – hevder Scandinavian Journal of  Work, Health and Environment – den er ubrukelig. Trist å høre.

Se link til magasinet så kan du lese selv: Scandinavian Journal of  Work, Health and Environment

Vi vil ikke vite hva som virker heller hevdes det også.

Det hele er en røre av tanker, idealismen blomstrer, vi tror alt mulig om andre, vi kan løse alle problemer hvis de andre hører på oss.

Hva med å finne et nytt eller kanskje riktig ståsted? Er det mulig å forbedre arbeidsmiljøet? Hvordan skal vi legget det opp?

Husk at alle arbeidsmiljø er flyktige: Folk er ikke de samme hele tiden – alle forhold hos et menneske varierer hele tiden – godt humør, dårlig humør, konsentrasjon, fag, sosialt: vi er store sekker med viste følelser og innestengte og varierende følelser. Dessuten kommer det hele tiden nye folk til, noe som gjør miljøet ustabilt. Dette gjør at arbeidsmiljøet er vanskelig å holde konstant og godt – det vil alltid variere.

Det beste man kan gjøre er å måle overfladisk hvordan folk har det, prøve å rette opp det grøvste, lære opp folk til å være “gode mennesker”, ha ledere med empati, vise romslighet, hjelpe folk til å sakke sammen kontinuerlig, kreve at det jobbes og ikke dikkes. Husk også at det ikke er alle problemer som skal løses.

Dette er simplistisk – men verre er det ikke – eller hva?

Vitenskapen bør innrette seg etter disse realitetene – ikke bygge på ønsketenking om hvordan folk bør være. Praksis er kjent – dette går sin skjeve gang. Folk har det bra på jobben, oppfører seg stort sett bra, jobber brukbart – bedre kan vi ikke få det.

Vi må ta inn over oss at slik er det – bare.

Men samtidig må det sies at de vitenskapelig utfordringene er store.

Dødsfall på jobb

mandag, april 12th, 2010

Å dø på jobb burde være tilnærmet umulig. Alt om sikkerhet for liv burde være drillet slik at det sitter i “sjela” på de ansatte.

Ekspertene retter nå blikket mot dødsfall i arbeidslivet og mener det dreier seg om minst 80 drepte pr. år i arbeidsulykker. Registrering er ufullstendig og ikke samkjørt.

Ekspertene finnes i Legeforeningen, Arbeidstilsynet, Statens Arbeidsmiljøinstitutt og Folkehelseinstituttet.

Ulykkene finnes som landbaserte ulykker, i skipsfart, fiske, luftfart og på sokkelen.

Bedriftene må gjøre sitt gjennom HMS arbeidet, og myndighetene må gjøre sitt for at mørketall tas bort.

Myndigheter av forskjellig slag har delansvar, og koordinering bør skje fra ansvarlig departement til en aktør. Statistisk Sentralbyrå burde sette dette sammen til en helhet og ha oppfølging av tallene.

De faglige delene må gås igjennom – med rapporteringsplikt og oppfølging til SSB.

Og konkrete saker må følges opp av politimyndighet. Et dødsfall er en alvorlig hendelse og omstendigheter må etterforskes og oppklares, evt påtales, slik at det aldri skjer igjen.

Nå som før : Dødsrisiko er totalt uakseptabelt, all dødsrisiko må vises i risikoanalyse i en bedrift, tiltak mot fjerning av dødsrisiko må være absolutte! Hvis det finnes dødsrisiko skal den fjernes.

Du blir syk av å jobbe

onsdag, februar 17th, 2010

En doktoravhandling ved Universitet i Oslo sier at 60% har helseproblemer som helt eller delvis skyldes jobben: Muskel-, -skjelett-smerter i nakke, skulder og korsrygg. En tredel blir syke av dette, får diagnose og blir sykemeldt. Noen har måttet skaffe seg ny jobb pga. smertene.

En rekke faktorer spiller inn: kjønn, sosial status, kompetanse og opplæring, totalbelastning i hjemmet, antall barn hjemme.

Løsningen: Tilrettelegging av arbeidet for den som er syk.

Er det noen arbeidsplasser som klarer å følge opp dette over tid? Hvilket ambisjonsnivå skal man ha?

Se doktorgrad v/Ingrid Sivesind Mehlum: Work related health problems in the population. Impact of working conditions on health and on social inequalities in musculoskeletal pain among Oslo citizens aged 30-45 years. Universitetet i Oslo

HMS-arbeid for å beholde sykelønnsordningen?

onsdag, januar 27th, 2010

OECD mener vi har en for god sykelønnsordning. Den er bedre enn alles ordninger, unntatt Danmark. Alle andre land har lavere sykefravær enn oss.

Utgiftene må ned. En vanlig måte å gjøre dette på er å introdusere insitamenter: Noen tjener på at det gjøres tiltak.

Ansatte som må betale noe selv får et påtrykk om å komme seg på jobb. Som regel er dette vanskelig, da sykdommen er reell.
Arbeidsgivere kan drive bedre HMS-arbeid og følge opp de ansatte bedre, og får da mulighet for innsparinger. Dette krever at slik oppfølging oppfattes som nyttig også for de ansatte.

Hva er sykdom og når er man syk er også kommet opp som en diskusjon: trenger vi nye begreper, mer fleksible ordninger? Er våre holdninger endret?

Store prosesser i arbeidslivet tas også fram som sykeårsaker: omstillinger, mer intens jobbing, effektivitetskrav, nye metoder, etc. Årsakene til sykefravær er åpenbart sammensatt. Man bør gå nærmere inn på disse mekanismene og sjekke ut det som skjer. Man kan da få fram et sett med virkemidler, og man behøver ikke skjære alle over en kam.

IA-avtalen må være slik at de som får noe også må gi noe.

En løsning å starte med kan være tettere oppfølging fra tilsynet på de bedrifter som ligger over et gitt standard sykefravær. Da vil man få insitamenter til å drive godt HMS-arbeid.

Hvordan oppfattes du?

onsdag, januar 20th, 2010

Når vi arbeider sammen med andre i en bedrift – løpende arbeid, prosjekter, kriser etc. – danner vi alle bilder av våre kolleger, samarbeidspartnere, sjefer.

Vet du hvordan du oppfattes av dine kolleger? Det er mange kriterier som kan undersøkes, men hovedspørsmålet er: Hvordan er du å samarbeide med?

Et fakultet på et amerikansk universitet har månedlige undersøkelser av dette og publiserer en oversikt – du får en “rating” lagt ut på systemet. De vet ikke hvem som har svart hva – men kan se hvordan de forskjellige studentene vurderes av de andre å fungere samarbeidsmessig.

Er dette for dristig?

Hei, Norge!

onsdag, november 25th, 2009

Velkommen til Contractus. Vi arbeider nå med å utvikle et nettsted for alle som er interessert i helse, miljø og sikkerhet. Er du interessert i å høre mer ta kontakt.

De første innlegg kommer i løpet av et par dager. (3.12.2009)